Rekordní počet zabavených papoušků

15.05.2013 08:39

Rekordní počet zabavených papoušků na Molukách: 250 kakaduů, loriů a eklektusů

UVNITŘ VIDEO - Dosud největší počet nelegálně držených papoušků zabavily úřady na Severních Molukách, které jsou součástí Indonésie. Podle nevládní organizace ProFauna šlo o 250 ptáků, z nichž část byla krátce předtím odchycena ve volné přírodě. Mezi zabavenými papoušky byli eklektusové různobarví, kakaduové bílí, loriové žlutohřbetí, loriové modrobřiší a papoušci uzdičkoví, všechno endemické druhy na Severních Molukách. Ptáci byli připraveni na nelegální transport ze severomoluckého města Tobello mimo území Indonésie.

K TÉMATU: Pašeráci vyvezli za 10 let z Šalomounských ostrovů 54 tisíc ptáků, především papoušky

Vojenská policie a zástupci agentury ochrany přírody zjistili, že papoušci měli putovat lodí Mentari Crystal do indonéské Surabaye a odtud dál na černý trh s ptáky. Doprovázet je měli lidé oblečení do uniforem podobných indonéské armádě, čímž chtěli pašeráci odlákat pozornost od netradičního nákladu. Podle ochránců přírody byla část ptáků těsně před plánovanou cestou odchycena ve volné přírodě, část ale strávila delší dobu v zajetí. Po vyšetření v karanténě jsou papoušci postupně vypouštěni pracovníky agentury ochrany přírody zpět do původních biotopů.

Ochránci volají po přísných trestech

“Požadujeme, aby takové případy pašování ptáků končily u soudu a jejich iniciátoři byli skutečně odsouzeni. Bez striktního vymáhání práva bude pašování endemických druhů ptáků ze Severních Moluk pokračovat,” prohlásil zástupce koordinátora indonéské pobočky ProFauna na Severních Molukách Iskandar Abdullah. Organizace už dříve upozornila na fakt, že úředníci Cetra lesnického odboru BKSDA vydávají pašerákům povolení pro vývoz chráných druhů papoušků ze země, a legalizují tak jejich obchody.

ČTĚTE TAKÉ: Odchyty a vývozy papoušků z Indonésie i přes zákaz pokračují. S posvěcením úřadů

„BKSDA neměl vydat povolení k přepravě, protože to bylo nezákonné. Obchod a držení chráněných živočichů z volné přírody je zakázáno a pachatelům hrozí až pět let vězení nebo pokuta do 100 milionů indonéských rupií (asi 50 tisíc korun),“ upozornila organizace ProFauna. Podle Iskandara Abdullaha nejde o první případ, kdy se státní úřad BKSDA zapletl do obchodování se zvířaty. „Kvůli osobním ziskům často vydává povolení na vývoz kakaduů moluckých,“ uvedl.

 

ZDROJ a PODĚKOVÁNÍ: https://www.ararauna.cz

—————

Zpět