pozor TEFLON !

Přežije Váš miláček?

Odborné studie totiž dokazují, že při zahřátí teflonového povrchu na více než 260 °C jsou uvolňované toxické látky smrtelné pro ptáky. Také na základě těchto faktů Americká federální agentura EPA, která má na starosti ochranu lidského zdraví a životního prostředí, vyzvala k zastavení používání PFOA ve výrobcích do roku 2015. Právě s použitím PFOA (perfluorooktanová kyselina klasifikovaná jako trvale škodlivá látka pro životní prostředí a potenciální lidský karcinogen) je vyráběna krycí vrstva běžných nepřilnavých pánví – vrstva PTFE. Její přehřátí, ať už náhodné nebo při prudkém smažení, nevratně poškodí pánev, takže se vytvoří puchýře a povrch se loupe, ale především může ohrozit zdraví.

o teflonu více zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluorethylen

Výpary z teflonového nádobí zabíjejí exotické papoušky

JABLONEC NAD NISOU - Dvacet let chová Lenka Farská papoušky. V posledních necelých dvou letech ji překvapily úhyny čtyř papoušků v plné kondici a rozkvětu sil.


 

Lenka Farská si našla nové mazlíčky. Dnes doufá, že se jí podaří na problém s teflony upozornit drobné chovatele.
Lenka Farská si našla nové mazlíčky. Dnes doufá, že se jí podaří na problém s teflony upozornit drobné chovatele.
 

„Každý byl jiného druhu, asi nejvzácnější byl papoušek královský. Peněžitou škodu odhaduji na osm tisíc,“ řekla Farská. Při posledním úhynu si vzpomněla, že před chvílí vypnula remosku s teflonovým povrchem. „Když je papoušek vystaven páře uvolňované z teflonu, hrozí mu uhynutí,“ uvedla Lea Wildnerová, veterinářka z Jablonce.

Problematika uvolňování teflonu a jeho zhoubný vliv na papoušky zajímá většinou jen chovatele. Až v poslední době se možným toxickým vlivem teflonu intenzivněji zabývá Státní zdravotní ústav na podnět Společnosti na ochranu spotřebitele. „Ptáci jsou na výpary této substance skutečně extrémně přecitlivělí,“ uvedl Miroslav Procházka, lékař a chovatel papoušků pro server iFauna. Podobně ztratil amazoňana modročelého.

„Vždy se ptám, zda nemocní či uhynulí ptáci nepobývali v kuchyni. I když většinou se nejedná přímo o otravy z teflonu, ptákům vadí mastné páry. Oškubávají si pak peří, mnohdy do krve,“ popsala Wildnerová. Podle jejích slov na papoušky číhají i jiná nebezpečí. Rádi ochutnávají jedovaté domácí rostliny. „Hrozí i otrava ze soli. Papouškovi chutná, ovšem s fatálními důsledky,“ dodala Wildnerová.

Výrobci zareagovali na zvýšený počet otrav ptactva varováním na obalech, které se ale ve většině případů objevilo teprve před pár lety. Například firma, jež vyrobila elektrickou pečící mísu, kterou si Lenka Farská zakoupila, varování zveřejnila až v roce 2005.

„Pro mne bylo zvláště úmrtí papouška královského bolestné, půl roku jsem se vzpamatovávala,“ dodala Farská, která v současné době chová další tři papoušky. Doufá, že ostatní chovatele varuje před hrozícím nebezpečím.

ZDROJ/Autor: DENÍK/Jan Sedlák